Betonozás a nyári forróságban

Tovább bírja a 2000 éves beton a modern épületeknél
Tovább bírja a 2000 éves beton a modern épületeknél
2017.08.03.
Építsen télikertet!
Építsen télikertet!
2017.08.11.

Betonozás a nyári forróságban

A betonozási munkálatok már házilag is elvégezhetőek. Aki megfelelő tudással rendelkezik a téma kapcsán, otthon is nekiállhat. A betonozásban azonban fontos tényező, hogy melyik évszakban végezzük a munkálatokat. Az időjárási viszontagságok, a nem megfelelő utógondozás súlyos károkat okozhat a friss betonban: szétrepedezik, kiszárad, nem lesz elég erős és strapabíró.

Mire figyeljünk, ha nyáron betonozunk?

Nyáron magasabb a beton hőmérséklete, így nehézségeket okozhat. Csökkenthet a beton szilárdsága és tartóssága, mivel a meleg idő hatására túl gyorsan is megszilárdulhat. Ennek eredménye pedig az, hogy nehezebb lehet bedolgozni. Ráadásul hamar ki is száradhat, amely zsugorodást okozhat a betonszerkezetben.

  • Használjunk folyósító adalékszereket, amivel könnyebbé válik a beton bedolgozhatósága.
  • Kerüljük, hogy több vizet adunk hozzá, mint az előírt mennyiség!
  • Igyekezzünk minél hamarabb elvégezni a munkálatokat, hogy ne legyen ideje megkötni a cementnek.
  • Folyamatosan nedvesítsük az aljzatot ( lehetőleg már betonozás előtt is ).
  • Alaposan dolgozzuk össze az egymásra kerülő rétegeket! Így nehezebben tud majd megrepedni, továbbá hézagmentes és vízzáró felületet kapunk.
  • Rendkívül figyeljünk a megfelelő utókezelésre! Óvjuk az erős napsugárzástól, víztől és igyekezzünk folyamatosan nedvesíteni a friss betont, nehogy kiszáradjon és berepedezzen.

Folyamatosan ápoljuk a betont!

Fontos, hogy a nagy nyári melegben folyamatosan hűtsük a betont, így megakadályozhatjuk a betonszerkezet zsugorodását.

Mivel utólagosan már nem igazán tudunk mit kezdeni az elkészült betonfelülettel, ezért igyekezzünk a lehető legelővigyázatosabbak lenni és ne felejtsük el az utógondozást sem ( például hét napig locsoljuk )!

Betontörés, betondarálás

Amennyiben nem olyan lett a betonfelület, amilyet szerettünk volna, betontöréssel, betondarálással érdemes visszabontani, és újból lebetonozni. A beton minősége és megjelenése hosszú távú cél, ezért ne javítgassuk, mert az csak tüneti kezelést jelenthet, nem a megoldást.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com