Tovább bírja a 2000 éves beton a modern épületeknél

A beton korróziója – tudj meg többet!
A beton korróziója – tudj meg többet!
2017.07.28.
Betonozás a nyári forróságban
Betonozás a nyári forróságban
2017.08.07.

Tovább bírja a 2000 éves beton a modern épületeknél

Hihetetlen, de mégis igaz: a 2000 évvel ezelőtt készült beton esetenként ugyanolyan erős és strapabíró, mint annak idején. A modern kori épületeket, burkolatokat elnézve ez valóban hihetetlennek tűnik. A római korban készült betonok azonban minden betonról ismeretes tudásunkra rácáfolnak. Vajon mit tudtak a rómaiak, amit a modern ember nem?

Hogyan is készült pontosan a római beton?

A római beton összetételét igazán jó lenne ismerni, azonban sajnos a pontos leírás elveszett. Az viszont ismeretes, hogy vulkáni hamuból, mészből és tengervízből készült a beton, vulkáni kőzetekkel elegyítve. Azt eddig azonban nem lehetett tudni, milyen egyéb összetevőkkel és arányokkal dolgozhattak, hogy ennyire erős felületet kapjanak, akár a mai napig is. Kutatók mindazonáltal felismerték, hogy a tengervíz jótékony hatással bír ezekre a betonfelületekre.

Legújabb kutatások

A legújabb kutatások felfedezték, hogy mi is lehet az a plusz adalékanyag, amely ennyire szilárd burkolatot eredményezett. Ez pedig nem más, mint az alumínium tobermorit. Ez a vulkanikus kőzet tengervízzel és mésszel elegyedve kristályokká áll össze, így rendkívüli mértékben szilárdítja meg az adott anyagot. Az arányok ismerete azonban még mindig elég rejtélyes.

A tudósoknak további kutatásokra lesz szükségük, ha teljesen meg akarják fejteni a római beton titkát. Addig azonban marad a már megszokott, hagyományos beton.

A betonfelületek tökéletességét már az elkészülte előtt is biztosítanunk kell. Fontos, hogy jó minőségű anyagokkal dolgozzunk, megfelelő arányokkal. A beton elkészülte után pedig megfelelően kezeljük a friss betonfelületet.

Amennyiben mégsem lett tökéletes a végeredmény, betontöréssel, betondarálással javíthatunk az állapotán.

Betontörés, betondarálás

Ha egységes, esztétikus és strapabíró beton szeretnénk, ne betonozzunk rá a már meglévő, régi és berepedezett betonrétegre. Betontöréssel, betondarálással érdemes visszabontani és új betonréteget készíteni, akár házilag is, hiszen így lesz időtálló és erős a betonfelület hosszú évekig.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com