A beton korróziója – tudj meg többet!

Hogyan ellenőrizhetem a beton szilárdságát?
Hogyan ellenőrizhetem a beton szilárdságát?
2017.07.22.
Tovább bírja a 2000 éves beton a modern épületeknél
Tovább bírja a 2000 éves beton a modern épületeknél
2017.08.03.

A beton korróziója – tudj meg többet!

A betonfelület az idő múlásával fokozatosan tönkremegy. Ezt számos dolog befolyásolhatja ( időjárási tényezők, a felület terhelése, a betonozásnál elkövetett hibák, rossz minőségű anyagok ), azonban a korrózió elkerülhetetlen jelenség.

Mi is tulajdonképpen a beton korróziója?

A beton korróziója a külső vagy belső betonréteg fizikai, kémiai, vagy biológiai hatásokra létrejövő károsodása. Többféle okozója is lehet, amelyet nem, vagy csak nagyon nehezen lehet kikerülni:

  • a cement és a különféle adalékanyagok között létrejövő reakció
  • átkristályosodhat az instabil cementkő
  • a különböző adalékszerek és a cement egymásra gyakorolt hatása

A külső betonkorrózió, vagyis a betonfelületre kívülről ható anyagok, mint az elektromos áram vagy a biológiai károsodások mértéke a beton szerkezetétől, alkalmazásától, terhelésétől is függ. A környezeti tényezők ugyanis nagyban befolyásolhatják a korrózió mértékét.

A kémiai korrózió okai általában a sóoldatok, savak, lúgok, szulfátok és a szerves vegyületek által okozott károk.

Hogyan védekezhetünk a korrózió ellen?

A legfontosabb és legeredményesebb védekezés már a betonszerkezet készítésénél elkezdődik. Fontos, hogy a megfelelő időszakban, minőségi termékekből, a megfelelő keverési arányokkal készítsük el a betont. Ha így teszünk, sokkal későbbre is kitolhatjuk a korrózió folyamatát, ráadásul kisebb károsodást is okoz majd a burkolatban. Törekedjünk rá, hogy a betonfelület minél szilárdabb legyen, illetve megfelelő utókezeléssel is párosuljon ( nedvesség pótlása ).

Amennyiben a korrózió tüneteit tapasztaljuk, impregnálással, továbbá a betonszerkezet vastagságának növelésével még javíthatunk a felületen. Azonban ha már súlyos mértékben károsodott a beton, akkor betontöréssel, betondarálással oldhatjuk meg a problémát.

Betontörés, betondarálás

A súlyos korrózióval sajnos nem lehet mit kezdeni. Ilyen esetekben javasoljuk a beton visszabontását, majd újabb lerakását, hiszen a folyamatos javítások csak ideig-óráig oldják meg a kialakult helyzetet.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com