Mindent a beton utókezeléséről

milyen az időtálló beton
Milyen az időtálló beton?
2017.07.01.
Mi is az a szálbeton technológia
Mi is az a szálbeton technológia?
2017.07.16.

Mindent a beton utókezeléséről

Egy betonfelület elkészítése házilag is lehetséges, de különösen fontos ügyelnünk rá, hogy megtörténjen a beton megfelelő utókezelése is. Gondoskodnunk kell róla, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk, illetve megfelelő mennyiségű vizet biztosítsunk a friss betonnak.

A betont a kötési ideje alatt meg kell óvnunk az időjárási tényezők hatásaitól, mint az erős napsütés, eső, erős szél, illetve téli munkálatok alatt a fagy. Ezek a tényezők nagyban befolyásolják a beton megkötését, amely negatív hatással lehet a betonszerkezet későbbi mivoltára is.

Tartsuk nedvesen!

Ennek ellenére az elkészült beton felületét körülbelül hét napon keresztül érdemes nedvesen tartani, mivel ennek hiányában könnyen kiszárad és akár el is törhet, vagy könnyen berepedezhet. Ezt megtehetjük úgy, hogy nedves homokkal fedjük le.

Az elkészült beton mintaállványzatát is el kell bontanunk, de fontos, hogy csak a megszilárdulás után tegyük! Ez az idő függ a beton megszilárdulásának idejétől, a felület nagyságától és a felület számított teherbírásától is.

A kész betonfelületet hőszigetelhetjük is!

A beton hőszigetelése a helyszínen előállítható hőszigetelő könnyűbetonnal megoldható. Rendkívül hasznos lehet például garázsok építésénél, hiszen a bennmaradt hővel rengeteg energiát és pénzt is spórolhatunk.

A betonfelület utókezelése igazán fontos és kihagyhatatlan lépés, hiszen ennek hiányában a frissen létrehozott beton könnyen és hamar tönkremehet, így az elvégzett munka és költség is csak fölösleges volt.

De akkor sem kell aggódni, ha nem sikerült a tökéletes beton létrehozása, hiszen betontöréssel és betondarálással könnyedén orvosolható a probléma. Az egységes és strapabíró felület repedésektől és hézagoktól mentes, így érdemes betontöréssel vagy betondarálással ellensúlyozni a felmerülő problémát.

Ne feledjük, hogy tüzetesen vizsgáljuk át az elkészült betonfelületet, hiszen a biztonsági szempontok a legfontosabbak! Ha instabil a beton, keressünk fel szakembert, ugyanis akár életveszélyes baleset is kialakulhat a figyelmetlenségből.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com