Építési-bontási hulladékok fajtái

épületbontás profi gépekkel
Épületbontás lépésről lépésre
2018.09.07.

Építési-bontási hulladékok fajtái

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szerint építési-bontási hulladéknak minősül minden olyan hulladék, amely az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott építési tevékenységből származik.

Az építési-bontási hulladékok kezeléséről a 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet határoz.

Csoportosítás

A fent említett hulladékokat 8 csoportba sorolhatjuk úgy, mint kitermelt talaj, betontörmelék, aszfalttörmelék, fahulladék, fémhulladék, műanyag hulladék, vegyes építési és bontási hulladék illetve ásványi eredetű építőanyag-hulladék.

Hogyan kezeljük?

Amennyiben bármely az előbb felsorolt csoportba tartozó hulladék mennyisége meghaladja a rendeletben előírt szintet, az építtető köteles azt elkülönítetten gyűjteni a szállításig, melynek a keletkezés helyén vagy egy hulladékkezelő létesítményben kell eleget tennie. Az elkülönített hulladékot az építtető az építkezés során vagy felhasználja (pl. betondarálás után újra betonozáshoz) vagy pedig hulladékkezelőnek adja át.

Az épületbontás során keletkező építési és bontási hulladék anyagában történő hasznosítása céljából a hulladékokat előzetesen kezelni kell, mivel azok alakja és mérete nem mindig felel meg a további felhasználásnak. A 2. kategóriába tartozó betontörmelék térfogatának csökkentésére hasznos módszer a betontörés. Így az újrafelhasználás is könnyebbé válik, illetve a tárolás is, hiszen kevesebb helyet foglal el a telepen, könnyebben is szállítható. Arról nem is beszélve, hogy ha felhasználjuk a kitermelt betont, még spórolhatunk is az építési költségeken. Kisebb lesz a hulladék mennyisége, amely így már nem éri el a rendeletben meghatározott küszöbértéket. Betondarálás segítségével a törmeléket sóder méretű szemcsékre darálhatjuk, így kevesebb sódert kell vásárolnunk.

Ha cikkünk felkeltette érdeklődését a betondarálás iránt keressen minket alábbi elérhetőségeinken és béreljen mobil betondaráló gépet.

Mobil:

06-30/599-5046,

06-30/218-6556

E-mail:

betinertkft@gmail.com,

betinert@betinert.hu

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com