Épületbontás lépésről lépésre

Mire jó a darált beton?
Mire jó a darált beton?
2018.08.31.
Építési-bontási hulladékok fajtái
Építési-bontási hulladékok fajtái
2018.09.14.

Épületbontás lépésről lépésre

Mivel manapság az ember már csaknem minden talpalatnyi helyet beépített, így amikor új épületet szeretnénk felhúzni, gyakran le kell bontani egy régit. Az épületbontás azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Roppantás, bedöntés, betontörés, vésés, ez csak néhány művelet a teljesség igénye nélkül.

Engedély

Ha valaki szeretne lebontani egy épületet az első lépés a bontási engedély megszerzése.

Fordítva

Bevett gyakorlat az épületbontásban, hogy az építkezés sorrendjében haladnak csak éppen fordítva. Első lépésben a közműveket kell biztonságosan eltávolítani. Ezután jöhetnek az egyéb épületgépészeti berendezések, nyílászárók, beépített bútorok, szaniterek, melegburkolatok, tető héjalás, kémény, tetőszerkezet, hidegburkolat, feltöltések, födém, acél- és vasszerkezetek, betonelemek és végül az alap. Ez utóbbiak betontörés segítségével apríthatóak, hogy ne egyben kelljen szállítani.

Mivel bontunk?

A bontást végezhetjük kézi és gépi erővel is, leggyakrabban azonban a kettő kombinációját alkalmazzuk. Kézi erővel bontják ki a közműveket és egyéb kisebb szerkezeti elemeket pl. ablakokat. Ezután bontókalapáccsal törik fel a padlókat és falakat. Előfordul, hogy a markológépek markoló kanalával szednek szét különböző nehezen lebontható elemeket. A fémeket lángvágóval, hidegvágóval darabolják. A kőzettörmelék méretét betontöréssel csökkentik.

Hulladék elszállítása

A keletkező hulladékot el kell szállítani, és annak tényét igazolni kell. Az ajtók, ablakok később újra felhasználhatóak, ezen kívül esetleg a szaniterek is változatlan formában. A fémhulladékokat darabolják, majd elszállítják további feldolgozásra. Betondarálás és betontörés segítségével a beton, tégla és egyéb kőzettörmelék újrahasznosítható akár a helyszínen folytatott építkezésen. Vagy elszállításra kerül megfelelő tárolókba, esetleg eladható. A szennyezett földet és veszélyes hulladékokat a megfelelő lerakóhelyre kell szállítani.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com