Épületbontás lépésről lépésre

Mire jó a darált beton?
Mire jó a darált beton?
2018.08.31.
Építési-bontási hulladékok fajtái
Építési-bontási hulladékok fajtái
2018.09.14.

Épületbontás lépésről lépésre

Manapság az ember már csaknem minden talpalatnyi helyet beépített, így amikor új épületet szeretnénk felhúzni, gyakran találjuk szembe magunkat azzal a helyzettel, hogy le kell bontanunk egy régit. Az épületbontás azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Roppantás, bedöntés, betontörés, vésés, ez csak néhány művelet a teljesség igénye nélkül. Fontos, hogy minden esetben betartsuk a megfelelő biztonsági előírásokat, megbízható munkásokkal és eszközökkel, gépekkel dolgozzunk. És emellett még oda kell figyelni arra is, hogy az eljárás minden kétséget kizáróan hivatalos úton történjen.

Nézzük meg, hogy pontosan mire számíthatunk, ha belevágunk egy már nem kívánatos vagy veszélyessé vált épület lebontásában. Ha szeretne kollégáinktól közvetlenül kérdezni, ajánlatot kérni, akkor keressen minket alábbi elérhetőségeinken!

 

Épületbontás saját gépparkkal, kedvező áron:
06-30-218-6556
betinertkft@gmail.com

 

Néhány fontos kérdés, amely az épületbontás során felmerül

Az alábbiakban összeszedtük azokat az információkat, amelyek segítségünkre lehetnek az adott épület vagy épületrész elbontásának megtervezésében. Fontos, hogy legyünk körültekintőek és ne bízzuk magunkat a véletlenre.

Engedély beszerzése

Ha valaki szeretne lebontani egy épületet az első lépés a bontási engedély megszerzése, amennyiben az adott épület lebontása engedélyköteles az aktuális szabályozások szerint. Ide tartoznak a műemléket érintő, a helyi építészeti örökségvédelemmel érintett és a zártsorú vagy ikres beépítésű építmények. Utóbbi azért fontos, mert az adott épület elbontása hatással lehet a többi építmény tartószerkezetére is, így ezt minden esetben körültekintően kell megvizsgálni.
Abban az esetben, ha az engedély megléte nélkül kezdődik el a bontási művelet – akár a kérelem benyújtása után, és a hatóság ezt a helyszíni felmérésen azonosítja, akkor elutasítja a bontási kérelmet és bírságot szab ki. Az épületbontás kérelmet az illetékes építésügyi hatóságokhoz kell benyújtani, a jó hír, hogy viszonylag rövid időn belül (21 nap) elbírálják és kiadják a szükséges engedélyt, amennyiben teljesülnek a kívánt feltételek.

Minden ugyanaz, csak fordítva

Bevett gyakorlat az épületbontásban, hogy az építkezés sorrendjében haladnak csak éppen fordítva. Első lépésben a közműveket kell biztonságosan eltávolítani. Ezután jöhetnek az egyéb épületgépészeti berendezések, nyílászárók, beépített bútorok, szaniterek, melegburkolatok, tető héjalás, kémény, tetőszerkezet, hidegburkolat, feltöltések, födém, acél- és vasszerkezetek, betonelemek és végül az alap. Ez utóbbiak betontörés segítségével apríthatóak, hogy ne egyben kelljen szállítani.

Mivel bontunk?

A bontást végezhetjük kézi és gépi erővel is, leggyakrabban azonban a kettő kombinációját alkalmazzuk. Kézi erővel bontják ki a közműveket és egyéb kisebb szerkezeti elemeket pl. ablakokat. Ezután bontókalapáccsal törik fel a padlókat és falakat. Előfordul, hogy a markológépek markoló kanalával szednek szét különböző nehezen lebontható elemeket. A fémeket lángvágóval, hidegvágóval darabolják. A kőzettörmelék méretét betontöréssel csökkentik.

Újrahasznosítható elemek

Az épületbontás során néhány elem megmenthető újrafelhasználás vagy eladás céljából. Az ajtók, ablakok később újra felhasználhatóak, ezen kívül esetleg a szaniterek is változatlan formában. A fémhulladékokat darabolják, majd elszállítják további feldolgozásra. Betondarálás és betontörés segítségével a beton, tégla és egyéb kőzettörmelék újrahasznosítható akár a helyszínen folytatott építkezésen. Vagy elszállításra kerül megfelelő tárolókba, esetleg eladható.

Hulladék elszállítása

Gondoskodni kell azokról az elemekről is, amelyek újabb felhasználásra már nem alkalmasak. Az épületbontás folyamatában keletkező hulladékot el kell szállítani, és annak tényét igazolni kell. Biztosítani kell a szennyezett föld és veszélyes hulladékok megfelelő lerakóhelyre való eljutását is, hiszen ezek speciális tárolást, feldolgozást igényelnek.

Kérjen pontos, személyre szabott árajánlatot szolgáltatásunk megrendelése kapcsán, vagy tegye fel további kérdéseit alábbi elérhetőségeinken:

06-30-218-6556
betinertkft@gmail.com

 

Ezeket érdemes még megfogadni

A fentiek alapján láthatjuk, hogy többféle munkafolyamatot és speciális gépparkot igényel az épületbontás attól függetlenül is, hogy engedélyköteles vagy sem. Van néhány tanácsunk, amely által akár jelentősebb idő, energia és pénz veszteséget is elkerülhetünk, ha megfogadjuk.

  1. Megbízható kivitelezőt válasszunk

    Mi alapján lehetünk biztosak abban, hogy a választott szakembergárda megbízható és szakmailag is biztonságosan képes teljesíteni a feladatot? Először is az ajánlat alapján, amit kérésünkre elkészít. Fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy rendelkeznek a bontáshoz szükséges speciális gépparkkal és a feladat komplexitásához, az építmény elbontásához és az utólagos munkálatokhoz elegendő munkaerővel. Ha nincs elég ember vagy nincsenek a megfelelő gépek vagy szaktudás birtokában (például speciális gépkezelői tudás), akkor az a biztonság rovására mehet. Kritikus esetekben balesetet is eredményezhet.

  2. A biztonság kérdése

    Mindegy, hogy kinek a hibájából, ha baleset történik, akkor az bennünk is nyomot hagy. A szakmai felkészültségre egy jó visszajelzést ad, hogy egy adott szakembergárda mennyire fordít figyelmet a biztonságos munkavégzésre. Ha úgy érezzük, hogy ennek nem adnak elég hangsúlyt, akkor az intő jel lehet. A legnagyobb biztonság érdekében fontos egyeztetni velük, hogy pontosan milyen óvintézkedéseket tesznek és mivel biztosítják, hogy az elbontás során a bontás helyszíne és a környezete is veszélytelen legyen.

  3. A bürokrácia megkerülhetetlen

    Ha az elbontani kívánt épület bontási engedély köteles, akkor semmiképpen se kezdjük meg a bontási munkálatokat, amíg kézhez nem kapjuk a hivatalos engedélyt az illetékes építésügyi hatóságoktól. A hatóság helyszíni felmérése során úgyis kiderül, ha a bontás részlegesen elkezdődött vagy teljesen elbontásra került az épület. Részleges elbontás esetén is megkaphatjuk az engedélyt a bontás folytatására, viszont egy nemkívánatos bírságra is számíthatunk. Ezt jobb elkerülni.

Rólunk egy kicsit bővebb információ

Reméljük sikerült hasznos információkkal ellátnunk. Cégünk 2012 óta foglalkozik épületbontással, így már elég sok tapasztalatunk gyűlt fel közel 10 éves működésünk alatt. Amire kifejezetten büszkék vagyunk, hogy a környezettudatosságot is sikerült beépítenünk szolgáltatásaink közé. 2015 óta az épületbontás vagy egyéb építkezések során keletkező hulladékok újrahasznosításával is elkezdtünk foglalkozni, ezzel is csökkentve környezetünk terheltségét. Másodlagos felhasználásra még remek megoldásokat kínálnak az újrahasznosított törmelékek. Amellett, hogy a hulladéklerakási díjak minimalizálása is jelentős költségcsökkentést jelenthet a beruházások számára.

Ha szívesen olvasna még a témában, böngésszen tovább honlapunkon. További érdekes cikkekkel várjuk!

Ha szeretné igénybe venni, komplex épületbontás szolgáltatásunkat, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com