Hogyan törjünk? Telepített vagy mobil?

Bemutatkoznak a betontörőgépek főbb típusai
Bemutatkoznak a betontörőgépek főbb típusai
2018.08.17.
Mire jó a darált beton?
Mire jó a darált beton?
2018.08.31.

Hogyan törjünk? Telepített vagy mobil?

Ahhoz, hogy a különböző kőzeteket vagy építési törmeléket felhasználhassuk először a megfelelő méretűre kell őket törnünk. Erre a műveletre különböző törőberendezéseket használhatunk. Építkezéseknél főleg a betontörés, bányászatnál pedig a kőzettörés kerül előtérbe, így a gépek is különbözőek.

Az építési törmelékeket feldolgozhatjuk stacioner, semi-mobil vagy mobil berendezésekkel.

Fix betontörés

A stacioner, vagyis fix gépekkel a betontörés úgy valósul meg, hogy a keletkezés helyéről a berendezéshez szállítják a törmeléket, mely 10 vagy akár 30 kilométerre is lehet. Ez egy hátrány, viszont teljesítményben túlszárnyalja mobil társait. Átbocsájtó képessége több mint 160 tonna is lehet óránként. Szemcsemérete nagynak mondható nagyobb, mint 600-900 mm. Sajnos további hátránya azonban, hogy engedélyköteles.

Semi-mobil és mobil betontörés

Amint azt nevük is mutatja, a mobil, vagyis hordozható gépeket a keletkezés helyének közelébe telepítik. Itt mutatkozik meg nagy előnye, melyet a szállítási költség minimalizálása jelent. Az átbocsájtó képessége óránként kevesebb, mint 160 tonna és a darabok mérete sem éri el a 600-900 mm-t. Előnye még, hogy nincs szükség hozzá telepítési csupán csak működtetési engedélyre.

A semi-mobil, vagyis félig mobil törőgépek a két előbbi előnyeit egyesítik. Hosszabb ideig alkalmazhatóak egy adott helyen, de szükség esetén áttelepíthetők.

Hogyan válasszunk?

A törmelék feldolgozás technológiájának megválasztásához figyelembe kell vennünk, hogy milyen minőségű anyagot szeretnénk aprítani. Amennyiben valamilyen ásványt szeretnénk bányászni, akkor célszerű stacioner gépet telepítenünk. Ha csak a betontörés a fontos és másfajta hulladék nem keletkezik, akkor megfelelő számunkra egy mobil berendezés is.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com