Bemutatkoznak a betontörőgépek főbb típusai

betondarálás a büntetés megelőzéséhez
Büntetés helyett betondarálás
2018.06.29.
Hogyan törjünk? Telepített vagy mobil?
Hogyan törjünk? Telepített vagy mobil?
2018.08.24.

Bemutatkoznak a betontörőgépek főbb típusai

Mivel a természetben előforduló ásványok, illetve újrahasznosításra kerülő építési törmelékek mérete többnyire nem olyan, hogy azokat azonnal fel lehetne használni az építkezésekhez, így először megfelelő méretűvé kell őket alakítani betontörés segítségével. Ehhez a művelethez ma már több féle működési elvű gép létezik.

Pofás törőgépek

Ahogyan a nevük is utal rá, ezek a gépek két törőpofával rendelkeznek, amik felaprítják a közéjük kerülő anyagokat. A töret méretét az alsó résnyílás határozza meg. A működési mechanizmusuk két típusra osztja őket, így léteznek egyszerű és összetett lengőmozgású, más néven kétingás és egyingás gépek. Mivel másképpen mozognak, így értelemszerűen, a betontörés során másfajta módon aprítanak. A kétingás gépek esetében az anyagot összenyomják és így lesz kisebb a mérete, melyből következik a töret szabálytalan alakja. Az egyingás gépek a nyomás mellett nyíró-és dörzsölő mozdulatokat is végrehajtanak, melynek következtében a töret alakja sokkal jobban hasonlít az ideális gömbhöz.

Kúpos törőgépek

Ezek a szerkezetek főleg nyomó igénybevétellel végzik az aprítást, melyet egy álló és egy excenteres perselyen keresztül mozgatott forgó kúp segítségével érnek el. Az excenter a tengelyre nem a középpontjában rögzített tárcsa, amellyel a forgó mozgást oda-vissza haladó mozgássá alakítják. Nagy előnyük a pofás törőgépekkel szemben, hogy folyamatos üzemben aprítanak, nem pedig ciklikusan. Megkülönböztetjük a meredek és a lapos dőlésszögű kúpos törőgépet, melyek a betondarálás során nem egyformán törik a kőzeteket. A meredek dőlésszögűek durvábbra, míg a laposak egyenletes szemcseeloszlásúra.

Vízszintes tengelyű rotoros törőgépek

Ez a típus egy vízszintes tengely körül forgó törőelemmel ütés majd azt követően további ütközések segítségével dolgozza fel a kőzeteket, melyet gravitációs úton juttatunk a törőtérbe. A röpítő törőgépeknél a törőelemek mereven be vannak fogva, míg a kalapácsosnál csuklósan kapcsolódnak a forgórészhez, az utóbbinál nagyon fontos szempont az élettartam ezért olyan törőelemeket készítenek melyeket meg lehet fordítani, ha elkopnak, és így tovább használni.

Függőleges tengelyű rotoros törőgépek

A betontörés úgy zajlik ezzel a géppel, hogy a beadagolt kőzetet egy rotor felgyorsítja centrifugális erőt kifejtve így a kőzetdarabok egymásnak és a bordázat között felhalmozódott kisebb méretű törmelékkel ütköznek. Kopása ennek a legkisebb, hiszen elsősorban a kőzet kőzettel ütközik, nem pedig az alkatrészekkel.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com