Mindent a radioaktív hulladékról és a betonról

Mi is az a látványbeton?
Mi is az a látványbeton?
2017.08.19.
Víz és beton
Víz és beton
2017.08.24.

Mindent a radioaktív hulladékról és a betonról

A radioaktív hulladékról mindenki beszél, de pontosan csak kevesen tudják meghatározni ezt a fogalmat. Azt meg végképp kevesen tudják elképzelni, hogyan is állhat kapcsolatban a radioaktív hulladék a betontöréssel, illetve a betondarálással.

Mit is jelent a radioaktív hulladék fogalma?

A radioaktív hulladék megnevezés alatt a radioaktív anyagokat felhasználó munkálatok során keletkezett veszélyes hulladékot értjük. Ezek a munkafolyamatok főként az orvostudomány, ipar és mezőgazdasági tevékenységek. Tehát az itt keletkezett hulladék valamilyen szinten radioaktivitással rendelkezik, ezért különösen veszélyes, mint a többi hulladék.

Radioaktivitás és beton

A munkafolyamatok gyakran gyárépületekben zajlanak, melyeknek nagy része betonból épült. Amikor tehát hajszálvékony vagy annál vastagabb repedezések keletkeznek a betonfalakon, a radioaktivitás ki juthat a szabadba. Ez különösen veszélyes lehet a környezet és a lakosság számára is.

Betontöréssel, illetve szükség esetén betondarálással kellő mértékben felújítható az épület, így biztonságos gátat szab a radioaktivitásnak.

Amikor radioaktív hulladék keletkezik, fontos, hogy a Magyarországon érvényben lévő törvényeknek megfelelően tárolják. Vagyis a földfelszín alatt 250 méterrel, természetesen a megfelelő hulladéktárolóban.

A radioaktív hulladék tárolásában is fontos szerepet játszik a beton. Ezeket a hulladékokat sziklával és betonnal kitöltött silókban tárolják, melyet a hulladék lerakása után betonnal töltik meg, majd zárják le. Természetesen a nagy radioaktivitást jelentő hulladékot többféle módszerrel is igyekeznek tárolni a környezetvédelemnek megfelelően.

A betonmedencében található hulladék biztonságosan el van helyezve, így emiatt nem kell aggódnunk. A betontörés és betondarálás ezért is fontos terület, hiszen a felszíni hibákat feltétlenül muszáj kijavítani, hogy tárolásuk megfelelő és biztonságos lehessen. Mikor gondoltuk volna, hogy a radioaktivitás és a beton ennyire összefügghet?

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com