Mi is az a látványbeton?

Ezért jó a fagyálló beton
Ezért jó a fagyálló beton
2017.08.16.
Mindent a radioaktív hulladékról és a betonról
Mindent a radioaktív hulladékról és a betonról
2017.08.22.

Mi is az a látványbeton?

A látványbeton – vagy más néven látszóbeton – készítése manapság rendkívül felkapottá vált. Magyarországon nem olyan egyértelmű a látványbeton értelmezése, hiszen ez a szó nem fejezi ki pontosan a szerkezettel és a felülettel szemben támasztott követelményeket. Ráadásul felmerülhet a kérdés: minden olyan betonfelület, amelyet nem fedünk el, az látványbeton?

A látványbeton fogalma

Természetesen az a betonfelület, amelyet nem fedünk el, még nem látványbeton. A látványbeton tervezésénél gyakran szabályos elemeket képzel el a tervező, amely egységes megjelenést biztosít és egységes színű is. A tökéletes felületeket azonban nagyon nehéz megvalósítani, hiszen nem elég megtervezni, a kivitelezés folyamán is felléphetnek problémák ( például időjárási tényezők ). A speciális lenyomatú vagy geometriai formájú betonfelületek tervezésénél az egyedi igények kerülnek előtérbe. Ez lehet műemlék vagy műalkotás is, így a megrendelői igények szempontja kiemelten fontos.

Ugyanúgy, ahogy a megszokott betonfelületnél, itt is rendkívül fontos az utómunka. A különféle mechanikai behatásoktól és az időjárási viszontagságoktól a frissen elkészült látványbetont is védeni kell. Továbbá fontos, hogy megfelelően legyen előkészítve a végleges felület színe is, amelyet színezett felületvédő anyagokkal lehet elérni.

A látványbeton tehát egy előre meghatározott építészeti koncepció eredménye. Ez a látványelem igazán művészi és szemet gyönyörködtető lehet.

Restaurálás

Mint minden épületnél és betonszerkezetnél, úgy a látványbetonnál is előfordulnak hibák a kivitelezésben, esetleg az idő romboló hatása miatt meggyengült a szerkezet, vesztett strapabíróságából a beton. Ilyen esetekben természetesen építésszel kell egyeztetni. A betontörés, betondarálás megoldást jelenthet a javítási munkálatok folyamán.

A betontörés és betondarálás tehát nem csupán aljzatok, medencék vagy kerítések újjáépítésében vagy javításában lehet kiváló és hatékony megoldás, hanem a látványbeton restaurálásában is. A megszokottnál jóval nagyobb odafigyelést igényel, ezért kiemelten fontos, hogy a munkálatokat mindenképpen szakember végezze!

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com