Hogyan ellenőrizhetem a beton szilárdságát?

Mi is az a szálbeton technológia
Mi is az a szálbeton technológia?
2017.07.16.
A beton korróziója – tudj meg többet!
A beton korróziója – tudj meg többet!
2017.07.28.

Hogyan ellenőrizhetem a beton szilárdságát?

A betonozást manapság nem feltétlenül muszáj szakemberre bíznunk. Amennyiben rendelkezünk a megfelelő tudással, mi is házilag elkészíthetjük a betonburkolatot. Fontos azonban, hogy pár dologra kifejezetten ügyeljünk.

Mire figyeljünk betonozás előtt?

Fontos, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű beton elkészítéséhez megfelelő anyagokat használjunk fel. A kézzel kevert beton minőségénél fokozottabban is érdemes odafigyelni, hiszen ez nagymértékben befolyásolhatja a beton későbbi szilárdságát. A terep megfelelő előkészítése, esetlegesen betontöréssel, betondarálással is megoldható, így könnyebben rakhatjuk le majd újdonsült betonfelületünket. Figyeljünk a betonozás körülményire is: mindig tiszta, pormentes adalékanyagokkal dolgozzunk, az időjárási körülményeknek megfelelően. Óvjuk a friss betont az erős napsütéstől, széltől és esőtől, hideg idő esetén pedig a fagy káros hatásaitól.

Fontos az utókezelés!

Amikor elkészült a betonunk, kiemelten fontos, hogy utókezeljük, hiszen ez a tartósságát befolyásolja majd. A nem megfelelően utókezelt betonfelület könnyen széttöredezhet, megrepedhet, akár balesetveszélyessé is válhat, így előfordulhat, hogy csak betontöréssel, betondarálással lehet javítani. A tökéletes beton elérése érdekében lehet hőszigetelt is, de mindenképp ügyelnünk kell a megfelelő nedvesség megtartására, nehogy kiszáradjon a felület.

Ellenőrizzük a beton szilárdságát!

A beton szilárdságának meghatározása igazán fontos momentum, amelyet roncsolás mentesen is megtehetünk, méréssel és megfelelő eszközökkel. A beton szilárdságát nagymértékben befolyásolja a nedvességtartalma, hiszen a kikristályosodás egy kémiai folyamat eredménye. A betonnak sokféle hatást kell elviselnie ( teherbírás, időjárási viszontagságok ), így rendkívül fontos, hogy megfelelő szilárdságú betont kapjunk, amit főleg a megfelelő keverési arányokkal tudunk elérni. A betonozás előtt tehát ügyeljünk rá, hogy az adalékanyagok jó minőségűek legyenek és arányos mértékben keverjük össze őket, a betonozás után pedig megfelelően hidratáljuk a friss betont, amelynek eredményeképpen szilárd és strapabíró felületet kapunk.

Kapcsolat

Betinert Kft., Cím: 2336 Dunavarsány, Kökény köz 2.

Mobil: 06-30/218-6556

E-mail: betinertkft@gmail.com